En klar mediemelding for åbenheden

Danmarks største medieforbund har lagt så stor afstand, som det er muligt, til alle planer om at begrænse åbenheden gennem en eller anden form for ministerbetjening.

Det er sket på Dansk Journalistforbunds delegeretmøde i Nyborg (13.-14. april). Her konstaterede de ca. 350 repræsentanter for Danmarks mediefolk i en udtalelse, at

Adgangen til aktindsigt er en afgørende forudsætning for den demokratiske kontrol med den magt, vælgerne overdrager politiske og administrative myndigheder. Adgangen til aktindsigt er også et af de frie og uafhængige mediers vigtigste arbejdsredskaber. Havde de foreslåede bestemmelser allerede været gennemført, ville de have forhindret afsløring af flere af de seneste års store politiske skandaler.

På denne baggrund vedtog deltagerne, at

Delegeretmødet opfordrer derfor regering og Folketing til at respektere, at aktindsigten ikke blot er et afgørende redskab for såvel den enkelte borger som for journalister og medier, men at aktindsigten og dermed åbenheden også er en fordel for troværdigheden i det politiske system og befolkningens forhold til de folkevalgte politikere.

Udtalelsen fra delegeretmødet opfordrede specifikt de to oppositionspartier, der er potentielle regeringspartier efter et folketingsvalg – S og SF – til at opgive forsøg på at lave forlig med regeringen om en eller anden endnu uspecificeret form for ministerbetjening.

Baggrunden for denne opfordring fremgår af et læserindlæg, som Erik Valeur og Lars Rugaard havde i Morgenavisen Jyllands-Posten den 13. april.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.