Hvidbogen

MINISTERBETJENING

En journalistisk hvidbog

- om offentlighedsloven

Bogen kan læses på disse sider – brug menuen herover – eller den kan downloades som PDF-fil.

Af Erik Valeur og Lars Rugaard

Offentlighedsloven har betydning for alle, for den giver alle adgang til aktindsigt og dermed indblik i, hvordan myndighederne arbejder, og hvordan vi forvaltes.

Gennem årene har den politiske beslutningsproces leveret mange sager om vildledning og misinformation af befolkningen, og nu vil et lovudkast fra Offentligheds-kommissionen indskrænke mulighederne for indsigt i denne beslutningsproces. I november kommer justitsministeren med sit forslag, der ventes at følge offentligheds-kommissionens forslag, hvis det ikke ligefrem går længere end kommissionen.

Det opfattes af mange pressefolk som et forsøg på en gang for alle at lukke af for informationer, der er belas-tende for det politisk-administrative system – og det kan, frygter journalister med års erfaring i anvendelsen af den gamle offentlighedslov, udvikle sig til en praksis, der vil gøre det vanskeligere og i mange tilfælde umuligt at kontrollere magthaverne.

Dansk Journalistforbunds kredsbestyrelser har alle taget afstand fra forslaget om ”ministerbetjening”. For at bidrage til den videre debat om ændringen af offentlig-hedsloven har kredsene i fællesskab taget initiativ til denne lille hvidbog, der dokumenterer problemerne ved den foreslåede indskrænkning af adgangen til aktindsigt i ministerbetjening. Udgivelsen støttes økonomisk af en række journalistiske medarbejderforeningen på store og små medier.

Bogen er skrevet af to cavlingpris-modtagere og dokumentarjournalister. Erik Valeur og Lars Rugaard er erfarne brugere af offentlighedsloven, og til denne bog har de trukket på en række andre journalisters erfaringer og sager.

En Kommentar til Hvidbogen

  1. Pingback: Spin kan ikke afskaffes – men det skal kontrolleres | Magt nr. 4

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>